Beskrivning
Det händer något magiskt när svartvinbär matchas med mörk choklad – och jag tycker du ska prova.
Ingredienser
Brownie
– 200 g smör
– 175 g kokossocker (2,5 dl)
– 3 ägg
– 66 g havremjöl (1,25 dl)
– 60 g kakao, gärna en god en – jag använder Valrhona (1 1/2 dl)
– 1/2 tsk vaniljpulver
– 1 tsk espressopulver (valfritt men ger mer tryck till chokladsmaken)
– 2 msk fiberhusk – för saftighet
Chokladganache
– 125 g mörk choklad
– 125 g grädde (1,25 dl)
– 13 g smör (1 msk)
Svartvinbärskompott
– 225 g frysta svartvinbär
– citronsaft från 0,5 citron
– 2 msk lönnsirap
– 1 msk maizena
Instruktioner
Brownie
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en 20 cm rund form.
Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Smöret måste först smälta helt, sedan kommer det puttra och fräsa en stund. När smöret sedan tystnar kommer det vara gyllenbrunt och dofta nötigt och karamelligt, då är det klart. Ta av från plattan och låt svalna.
Vispa ägg och kokossocker med elvisp 3-4 minuter, tills ljust och fluffigt.
Vänd ner smöret i äggblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Häll i formen och grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Chokladganache
Hacka choklad hyfsat fint och lägg med smör i en skål.
Koka upp grädde och slå över chokladblandningen. Vänta en minut och mixa sedan slät med en stavmixer (håll stavmixer-huvudet under ytan för att undvika massa luftbubblor) eller rör slät med en slickepott om du inte har stavmixer. Fördelen med stavmixer är att du snabbt och enkelt får en slät och icke-skuren smet.
Täck ytan på ganachen med ett lager plastfolie så att inte skinn bildas. Låt den svalna i rumstemperatur till en bredbar konsistens.
Svartvinbärskompott
För att göra kompotten kokar du upp bär med honung, citronsaft och majstärkelse. Här handlar det om ett mycket snabbt uppkok. Så fort första bubblorna syns tar du den av värme, annars blir kompotten för trög av majsstärkelsen. Det går att ordna med en skvätt vatten isåfall.
- Tid att förbereda: 30-45 min
- Tid att laga: ca 15min