Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vaniljcheesecake med Saltkola-sås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: ca 1,5 h
  • Antal: 10 bitar 1x

Beskrivning

En 10-poängare, om jag får säga det själv – det är svårt att bara ta en bit av den här! Botten blir så god med valnötterna och själva cheesecake perfekt krämig.

Sedan är den salta kola-såsen på kokossocker ett kapitel för sig. Prova den! Och ringla den över allt typ, så bra är den.


Ingredienser

Skala

Till botten

130 g (glutenfria) havregryn

110 g valnötter

2 msk honung

0,5 dl kokosolja

2 nypor flingsalt

Fyllning

200 g Philadelphia färskost

500 g grekisk yoghurt (den fasta varianten i hink, inte den på tetrapack)

100 g björksocker (1 dl, eller samma mängd strösocker)

2 rumsvarma ägg + 1 äggula

0,5 tsk finsalt

0,5 dl citronsaft

1,5 tsk vaniljextrakt

1 vaniljstång

2 msk mandelmjöl

Saltkola-sås 

105 g kokossocker (1,5 dl)

en skvätt vatten, en matsked eller två

45 g smör 

50 g grädde (0,5 dl)

1,5 rejäl nypa flingsalt, eller så salt som du vill ha den


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Jag använder en något mindre, 20 cm bred. Olja in kanterna med lite kokosolja.

Börja med att mixa havregryn och hela valnötter. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat. Tillsätt honung, kokosolja och flingsalt och mixa till en jämn massa.

Häll över i springformen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Sänk ugnens värme till 150 grader.

Rör philadelphia mjukt i ett par minuter, med köksassistent med elvisp. Tillsätt grekisk yoghurt, björksocker, ägg + äggula, salt, citronsaft, vaniljextrakt och mandelmjöl och vispa samman till en jämn smet. Häll över smeten i formen.

Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna.

Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.

Kolasås

Smält socker med en skvätt vatten i en panna eller kastrull. 

Ta av från värmen och tillsätt smör. Var försiktigt ifall det skvätter, det blir varmt! Rör tills sockret har smält. Rör sedan ner grädde och tillslut flingsalt. Smaka av tills den är så salt du vill ha den. 

Låt kallna helt innan du ringlar den på toppen av cheesecaken. 

Noteringar

Förvara cheesecaken i kylen. Den går också bra att frysa in, enklast är i portionsbitar i lufttät burk.

  • Tid att förbereda: 45 min
  • Tid att laga: ca 1 h 10 min