Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Syrlig och fräsch kokosmousse-tårta med lemoncurd och mangoglaze


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Antal: 10 bitar 1x

Beskrivning

Det här är för den lite mer ambitiösa hemmabagaren. Smakerna är klassiska kombinationer av kokos, mango och citron. Lite syrlig och så fräsch tårta som verkligen känns helt rätt till soliga vårdagar!

Jag lärde mig göra mousse-tårtor när jag gick restaurang-skola i Schweiz. Och när man väl förstår upplägget bakom så är dessa tårtor väldigt mycket enklare att göra än vad man först kan tro. Viktigt dock är att man har rätt grejer, tårtring, tårtplast, termometer och våg.

Jag insåg när jag skrev ner instruktionerna att jag såklart borde komplettera med steg-för steg-bilder, i alla fall för dig som aldrig gjort detta innan. Har du gjort moussetårtor innan är det förmodligen inga konstigheter med att ”klä in tårtringen med tårtplast”  eller att använda tårtbrickor. Kommentera gärna om ni känner ja! – steg-för-steg bilder tack.

Det kändes kul att göra en lite mer satsig tårta så här till påsk-firande. Ni får gärna kommentera nedan om ni vill ha mer av denna typ av recept! Uppblandat med det jag brukar göra såklart.

Jag har delat upp instruktionerna över dag 1 – dag 3. Detta för att det är övermäktigt att göra allt på en dag, och ganska dumt faktiskt då man riskerar att tårtfyllningarna, och sedan tårtan i sig inte hinner frysa ordentligt. Och vi vill ju ha en fin tårta med raka kanter, som inte smält av glazen. Så jag rekommenderar att dela upp det dag för dag, så kommer det faktiskt kännas ganska smidigt att göra denna tårta trots allt.


Ingredienser

Skala

Kokosbotten

3 ägg

135 g björksocker (1,5 dl)

100 g kokosmjöl (2 dl)

1 msk potatismjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

Lemon curd

100 g färskpressad citronsaft (ca 3 citroner)

4 g citronzest (ca 1 citron)

100 g björksocker (lite drygt 1 dl)

110 g ägg (ca två stora ägg)

10 g majsstärkelse (ca 1 msk)

110 g rumsvarmt smör skuret i tärningar

Kokosmousse

66 g björksocker (0,75 dl)

82 g äggvita (ca 3 st)

10 g gelatinblad (5,5 st)

330 g kokosgrädde (3 dl)

8 g citronjuice (1,5 tsk)

250 g grädde (2,5 dl)

Mirror glaze

150 g fryst, tinad mango

50 g vatten (0,5 dl)

120 g björksocker (ca 1,25 dl)

3 msk honung

5 g gelatinblad (3 ark)

Dekoration

Ätbara blommor – jag använde penséer och röd oxalis


Instruktioner

Dag 1

Börja med att klä insidan av en stor tårtring, 20 cm i diameter med tårtplast.

Klä sedan in en tårtbricka i papp med plastfolie och lägg på en liten plåt (som får plats i din frys). Ställ tårtringen ovanpå. Det går också bra om du har en bit hårdare kartong, även den isåfall inlindade i plastfolie. Du vill gärna dra åt plastfolien så hårt som möjligt så att den inte är veckad. Jag tejpade undertill på tårtbrickan, då kunde jag spänna till plastfolien på ovansidan på ett bra sätt. På det sättet får du nämligen en helt slät ovansida på tårtan.

Kokosbotten

Värm ugnen till 250 grader, över- och undervärme.

Vispa ägg och socker pösigt, ca 3 minuter. Jag använder köksassistent, men går lika bra med elvisp.

Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke.

Rör ner mjölken i äggsmeten och vänd sedan ner de torra ingredienserna. Kokosmjölet sväller och drar åt sig mycket vätska så smeten kommer kännas fastare än en traditionell sockerkakssmet. Det är alltså inget fel, utan så den ska vara.

Klä en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen, ca 1 cm tjock. Grädda i ca 10 minuter. Pass på, då kakan går snabbt från gyllene till bränd.

Dra bakplåtspappret som botten ligger på, över till ett galler och låt kallna.

Använd sedan en liten tårtring, 16 cm i diameter och tryck ut två bottnar.

Lemon curd

Pressa citronsaft och riv citronskal i en kastrull, addera socker. Låt koka upp under omrörning så att sockerkristallerna smälter. Sila bort citronskalen.

Vispa samman ägg i en separat skål och häll över lite av den varma citronvätskan under vispning. Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande citronvätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.

Sjud på medelhög värme under omrörning tills lemon curden har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner smöret lite i taget.

Häll över i en skål och låt kallna.

Klä sedan botten av två mindre tårtringar, 16 cm i diameter, med plastfolie. Enklast är att slå in hela tårtringen i plastfolie och sedan öppna upp med en kniv eller sax på ovansidan av ringen och vika ner den plasten runtom kanterna, och låta plasten i botten av ringen vara kvar. Här behöver du inte tänka på att plastfolien i botten ska vara slät. Ställ sedan tårtringarna på en liten plåt eller ugnsform (som får plats i din frys) och fyll de jämnt fördelat med Lemon curden. Frys minst två timmar, eller tills genomfrusen.

Dag 2

Kokosmousse

Vispa grädden löst och fluffig, ställ i kylen.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.

Vispa äggvitor och björksocker med köksassistent eller elvisp till en lös maräng.

Värm upp 100 g av kokosgrädden, precis tills det börjar ryka. Krama ut vattnet ur gelatinbladet och rör ner lite i taget i kokosgrädden tills allt har smält. Vänd sedan ner i marängen.

Vänd ner resten av kokosgrädden och citronsaften. Vänd sist ner den vispade grädden.

Montering

Börja med att hälla kokosmousse i tårtringen, ca hälften av den. Använd en palett att dra upp längs med kanterna så får du fina kanter utan lufthål. Ta sedan en ring med lemoncurd. Ta av plasten och placera lemoncurd-”skivan” i mitten av moussen. Ta sedan en av kokosbottnarna och lägg ovanpå. Fyll på med mousse men låt den inte gå helt upp till kanten, du ska ha plats att upprepa med ett nytt lager lemoncurd och kokosbotten. Jämna till toppen med en palett, kokosbotten ska synas och moussen ska vara i samma nivå runtom. Fyll eventuellt på med mousse runtom kanterna, med en spritspåse eller med en liten sked. Detta blir nämligen botten när du sedan serverar tårtan, så för att den ska stå plant behöver den vara jämn.

Ställ sedan tillbaka tårtan i frysen och frys tills genomfrusen – helst över natten – eller ca 8 timmar.

Dag 3

Mirror glaze 

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.

Tina mangon. Mixa den sedan i en blender med vattnet.

Häll över i en kastrull och tillsätt björksocker och honung. Koka upp och ta sedan från värmen.

Krama ut vattnet ur gelatinet och rör sedan ner i mangoglazen tills det har smält helt. Häll över glazen i någon form av kanna med hällpip.

Låt glazen svalna innan du häller den på tårtan, så att inte tårtan smälter. Glazen ska vara 35°C och likna honung i konsistens.

Tryck ut tårtan försiktigt från tårtringen. Dra av tårtplasten runtom tårtan. Ställ ner tårtan på ett finmaskigt galler. Häll sedan glazen på tårtan. Börja med att hälla runt kanterna så att glazern rinner ner och täcker kanterna. Avsluta sedan med att hälla i mitten så att ovansidan täcks. Dra ev snabbt och försiktigt med en palett över ovansidan, från en kant till en annan, för att undvika ett för tjockt lager glaze.

Avsluta med att dekorera med blommor så som du tycker blir fint. Efter ca 30 – 40 minuter i rumstemp är tårtan tinad och går att servera.