Beskrivning
Dessa är så saftiga och med så djup chokladsmak att man inte tänker en tanke på att de är utan gluten eller vitt strösocker. Megagoda. Jag vill verkligen slå ett slag för att lägga en extra slant på kakao – och köpa Vahlronas – den gör all skillnad smakmässigt. Den finns att köpa här (obs! ad-link)
Ingredienser
Kaka
150 g smör
1,5 dl valfri mjölk
3 ägg
225 g björksocker (2,5 dl) eller samma mängd vanligt strösocker
165 g havremjöl (3 dl)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
40 g kakao (1 dl)
2 nypor salt
Garnering – 2 alternativ
Alternativ 1 (min favvo – mindre söt)
1,5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Riven kokos
Alternativ 2
100 g smör
1/2 dl starkt kaffe
4 msk kakao
0,5 tsk vaniljpulver
120 g (2 dl) sukrin melis eller vanligt florsocker
riven kokos
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, 24x 24 cm.
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt mjölken så att det svalnar.
Vispa ägg och björksocker ljust och pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med slickepott. Tillsätt mjölkblandningen och vänd ihop tills väl blandat. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 35-45 minuter. Kolla kakan med en sticka, den ska vara i princip torr, men OK om den är något kladdig – då blir det en saftig kaka. Låt kakan kallna.
Glasyr
Alternativ 1
Lägg grovt hackad mörk choklad i en bunke. Koka upp vispgrädde i en kastrull och slå över chokladen. Vänta ca 1 minut och rör sedan till en slät kräm. Låt svalna innan du brer den över kakan, så den hinner bli mer krämig. Avsluta med att strö kokos över hela kakan.
Alternativ 2
Smält smöret, ta av från värmen och rör ned övriga ingredienser.
Ett tips är att göra små gropar i kakan med handtaget på en träslev, och sedan hälla på glasyren. Då får kakan lite extra god glasyr-fyllning på sina ställen. Strö sedan över riven kokos.
Låt stå i kylen tills glasyren stelnat något innan du skär upp den i rutor. För snygga rutor – skölj en vass kniv under hett vatten, torka av och skär sedan. Upprepa att skölja under hett vatten (helst mellan varje gång du skär i kniven).
Förvara kakan i lufttätt burk i kyl, den går också bra att frysa in.
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: 45 min