Beskrivning
Den amerikanska kusinen till vår kära morotskaka – saftig, maxad med smak och crunch från nötter. Baka denna! Kryddmix du får över kan du använda för att baka mina pumpkin spice scones, bars eller lägga tillsammans med bryggkaffet för en enkel hemma-pumpkinlatte.
Ingredienser
150 g ägg (ca 3 st)
150 g kokossocker (lite drygt 2 dl)
150 g neutral olja
100 g bovetemjöl (ca 1,5 dl)
50 g mandelmjöl (1 dl)
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1,5 tsk pumpkin spice (se recept i noteringar längst ner)
270 g grovt riven butternut pumpa (4,5 dl, ca (1/2–1/4 normalstor butternut pumpa)
55 g grovt hackade pekannötter eller valnötter (1 dl)
Frosting
300 g Philadelphia färskost
120 g rumsvarmt smör i kuber
90 g sukrin melis eller vanligt florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
Pekannötter eller valnötter till dekoration
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att sikta alla torra ingredienser i en bunke.
Skala och riv pumpan grovt och grovhacka pekannötterna.
Vispa socker och ägg fluffigt i ca 5 minuter i en köksassistent, eller med elvisp. Rör sedan ner oljan. Det ser ut att spricka först, men fortsätt vänd ihop så kommer du få en jämn smet.
Vänd ner de torra ingredienserna och sedan pumpa och pekannötter.
Fyll en form (jag använder en rund springform på 20 cm) som har bakplåtspapper i botten och smorda kanter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kallna helt.
Frosting
Vispa rumsvarmt smör med sukrin och vaniljpulver tills vitt och fluffigt, det tar några minuter. Använd kökassistent eller elvisp. Tillsätt sedan Philadelphia och vispa ihop tills fluffig.
Bred eller spritsa frostingen på kakan och avsluta eventuellt med att strö hackade pekannötter på toppen.
Noteringar
Pumpkin Spice Kryddmix
3 msk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk muskot, nejlika och kryddpeppar
Blanda ihop.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 40 min