Ingredienser
110 g äggvita
4 msk strösocker
100 g mandelmjöl
195 g florsocker
5 g rödbetspulver (2 tsk)
Fyllning
100 g mörk choklad
100 g grädde (1 dl)
10 g smör
0,5 tsk pepparmintsarom
Polkagrisar eller polkakäppar
Ev mörk choklad
Instruktioner
Dag 1
Förbered kvällen innan genom att väga upp äggvita och låt den stå i rumstemperatur över natten.
Koka upp grädde i en kastrull och slå den över finhackad mörk choklad i en skål.
Vända 30 sek och rör sedan från mitten och ut för en slät ganache. Smaka av med pepparmintsextrakt.
Plasta och låt stelna i några timmar, enklast att göra detta kvällen innan så är den perfekt spritsbar morgonen efter.
Dag 2
Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa tillsammans med rödbetspulver några sekunder i en matberedare.
I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar på plåt med bakplåtspapper eller silikonbakmattor. Slå plåten mot bänkskivan ett par gånger för att bli av med luftbubblor.
Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen.
Jag gräddar mina på 140 grader, över och undervärme, i nedre delen av ugnen. Grädda ca 20 minuter. Detta kan variera från ugn till ugn.
Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper.
Spritsa en klick chokladganache på hälften av macarons-halvorna, använd resterande som lock.
Rulla försiktigt på högkant i krossad polkagris. Låt stelna i kyl en timma.
- Tid att förbereda: 20 min
- Tid att laga: ca 20 min