Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pistagecheesecake


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Antal: 10-12 bitar 1x

Beskrivning

Pistage + cheesecake = sant!


Ingredienser

Skala

Botten

180 g (glutenfria) havregryn
60 g pistagenötter
2 msk lönnsirap
0,75 dl smakneutral kokosolja
2 nypor flingsalt

Cheesecakefyllning

200 g philadelphia färskost
500 g grekisk yoghurt
1 dl lönnsirap
2 rumsvarma ägg + 1 äggula
0,5 tsk finsalt
0,5 dl citronsaft (= ca 1 citron)
1,5 tsk vaniljpulver
2 msk mandelmjöl

Pistagelager

1,25 dl pistagesmör
1,25 dl lönnsirap
1 dl hackade salta pistage ovanpå och runtom

 

Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Klä en rund springform med bakplåtspapper. Jag använder en som är 20 cm stor.

Mixa havregryn och hela nötter i en matberedare. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat. Tillsätt lönnsirap, kokosolja och flingsalt och mixa till en jämn massa. Häll över i formen.

Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Sänk ugnens värme till 150 grader.

Mixa samtliga ingredienser för cheesecakefyllningen i matberedaren.

Häll över smeten i formen.

Rör ihop pistagesmör och lönnsirap. Ringla sedan pistagekrämen över fyllningen och använd en matkniv föra att göra ett swirl-mönster.

Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna.

Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.

Hacka saltade pistagenötter grovt och strö ovanpå och ”klappa” försiktigt på kanterna runtom.