Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Nektarinkaka – glutenfri


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 1h 15 min
  • Antal: 10-12 1x

Beskrivning

Grymt god kaka att baka för att ta vara på nektariner eller persika som är som allra bäst nu.


Ingredienser

Skala

170 g smör

170 g björksocker/ sötströ eller vanligt strösocker

3 st rumsvarma ägg

1 st zest av lime

30 g limesaft

70 g kikärtsmjöl

100 g mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

0,5 tsk vaniljpulver

Topping

Ca 3 nektariner

En näve mandelspån

Glass eller grädde till servering


Instruktioner

Börja med att röra smör och socker i en köksmaskin med paddel. Använd rumsvarmt smör och rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet.

Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan limesaft och -skal och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.

Sikta kikärtsmjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd tills den precis går ihop, inte mer än så.

Fyll en 23 cm rund form, smörad och klädd med bakplåtspapper.

Halvera och skiva nektariner i klyftor. Placera i ett spiralmönster ovanpå smeten, börja utifrån.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.

Låt kallna i formen innan du lyfter ut den.

Bäst och godast blir det om kakan får sätta sig i kylen över natten. Servera gärna med glass eller grädde.

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: 45 min