Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mjölkchokladpannacotta med citrus – glutenfri och mindre socker


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 0 timmar

Beskrivning

Hear me out innan du avvisar detta recept som ”för komplicerat”. Jag vill verkligen uppmuntra till att det här med upplägg är kul! Och helt utan regler. Nästan i alla fall, poängen är att det är kul att vara kreativ och se lite grann vart det tar vägen! Och – om du inte är ett fan av upplägg – så går dessert lika bra att göra i glas – pannacottan i botten och sedan toppa med citrus och rispuffarna vid servering. Så enkelt!

Om du istället gör pannacottan i silikonform så som jag gjort – är ett viktigt steg att ploppa ut pannacottan direkt från frysen så att den inte hinner tina. Den tinar sedan på kort stund – jag skulle säga 20-30 min så har du en tinad pannacotta.

Citrus i sockerlag är bland det godaste jag vet. Speciellt när man blandar olika sorter och därmed smaker. Blir en god smakkompis till mjölkchokladen. Och rispuffarna smakar som kinapuffar och går att äta sig mätt på!


Ingredienser

Skala

Pannacotta

2 dl grädde

2 dl röd mjölk

45 g björksocker (0,5 dl)

200 g mjölkchoklad

2,5 gelatinblad

Rispuffar

50 g mjölkchoklad

0,75 dl rispuffar

1 nypa flingsalt

Citrus

Blandade citrusfrukter – jag använde: 2 blodapelsiner, 1 grape, 1 apelsin

90 g björksocker (1 dl)

1 dl vatten

Till servering

50 g mörk choklad

20 g smör

röd oxalis


Instruktioner

Pannacotta

Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter, tills de har mjuknat. Finhacka chokladen. Koka upp grädde, mjölk och socker och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör sedan ner gelatinet i den varma blandningen tills de helt smält.

Häll över den varma pannacotta-smeten i en kanna med hällpip och fyll sedan upp silikonformar med kupolformar, jag använde två olika storlekar. Ställ på brickor och frys över natten så de verkligen sätter sig.

Citrus

Filéa alla citrusfrukter och lägg i en skål. Koka upp vatten och björksocker och slå det över citrusen. Plasta och låt dra över natten.

Rispuffar

Smält mjölkchokladen. Låt den svalna, är den väldigt varm kommer rispuffarna tappa sitt krisp. Rör ihop med rispuffarna och sprid ut i små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Låt kallna i kyl så att chokladen stelnar.

Vid servering

Smält den mörka chokladen med smör, antingen försiktigt i en kastrull på låg värme eller i intervaller i mikrovågsugn. Använd en pensel (jag använder en i silikon) och dra ett streck över dessert-assietterna. Ta ut pannacottan från frysen, ploppa ut och placera ovanpå chokladen så som du tycker blir fint. Gör samma sak med citrusen och avsluta med att strö över rispuffar. Dekorera eventuellt med röd Oxalis om du får fatt på (finns i välsorterade mataffärer).

Servera efter en 20 – 30 minuter – så har pannacottan tinat.

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: över natten