Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Julig Saffranskladdkaka med vit choklad – utan gluten eller ägg


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 35 min
  • Antal: 10 bitar 1x

Beskrivning

Advent är runt hörnet vilket i sig är… helt otroligt? Men va unikt att tycka att tiden går fort… Låt oss istället prata om en favoritkrydda… saffran! Den är god i typ allt? Saffransgröt, saffransbiscotti, saffransbullar och kanske framförallt: Saffranskladdkaka med vit choklad. En söt och extra kladdig historia som blir allra godast med en klick grädde och rårörda lingon. Det går ju att köpa färdiga rårörda lingon eller så gör du som jag – och rör ihop frysta lingon med björksocker och låter det tina. Syran från lingon blir perfekt till den söta kakan. Dessutom är kakan gluten- och äggfri!


Ingredienser

Skala

12 färska dadlar

0,5 g saffran (1 pkt)

100 g vit choklad

150 g mandelmjöl

0,75 dl valfri mjölk

0,5 dl lönnsirap

1 msk vaniljextrakt

0,5 tsk salt

1 dl kokosolja

Vispad grädde och rårörda lingon till servering


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Hacka vit choklad och värm tillsammans med mjölk och saffran i en kastrull på låg värme, tills chokladen har smält. Rör så att inte chokladen bränner i botten. Låt svalna.

Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.

Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt kallna och servera sedan med löst vispad grädde och rårörda lingon.

Noteringar

Förvara i kyl. Går bra att frysa in.

  • Tid att förbereda: 20 min
  • Tid att laga: 15 min