Beskrivning
Jag ville göra en glutenfri variant utan vitt socker – utan att göra den på färdig glutenfri mjölmix. Därav rismjöl, och jag tycker banne mig dessa blev än mer frasiga än vanliga.
Se till att smörja järnet mellan varje lagg och låt den få grädda en 3-4 minuter på hög värme innan du lyfter på locket, så får du en fin gyllene och frasig våffla!
Våfflorna är magiskt goda att äta med lättvispad grädde och jordgubbskompott som du hittar recept på nedan.
Ingredienser
75 g smör
320 g rismjöl (4 dl)
2 tsk björksocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
3 dl röd mjölk
2 dl bubbelvatten
Jordgubbskompott
225 g frysta jordgubbar – 1 pkt
2 msk björksocker
1 msk vatten
Till servering
Löst vispad grädde
Jordgubbskompott
Instruktioner
Jordgubbskompott
Häll jordgubbar, björksocker och vatten i en kastrull.
Koka upp och koka under omrörning. Jag tycker om att inte koka sönder gubbarna helt, utan ha jordgubbarna kvar och endast låta det puttra till en tjockare konsistens, ca 10-15 minuter på medelhög värme.
Låt svalna medan du gräddar våfflor!
Våfflor
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Låt svalna.
Vispa samman rismjöl, bakpulver och björksocker för hand med en ballongvisp i en bunke.
Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Vispa försiktigt samman. Det kommer bli en trög smet så tillsätt sedan bubbelvattnet och rör försiktigt med vispen till en slät smet.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj med en klick smör, jämnt över hela järnet. Skopa upp smet, runt 1-2 dl beroende på hur stort ditt järn är. Låt järnet grädda på relativt hög värme i ca 3-4 minuter innan du lyfter på locket igen, för en gyllene, fin och frasig våffla. Fortsätt smörja järnet mellan varje lagg, annars finns det risk att våfflan fastnar i järnet.
Vispa grädden löst och servera tillsammans med jordgubbskompott till våfflorna.
Noteringar
Våfflor är en à la minute-grej – så ät genast!
- Tid att förbereda: 15 min
- Tid att laga: 30 min