Beskrivning
Ett bra sätt att göra en chokladkaka bättre är att para de två och två med en chokladkola-fyllning emellan. Speciellt om man toppar det hela med flingsalt och lite extra smält choklad. Den är typen av bakverk är perfekt att ha förvarat i frysen, och tina efterhand som sötsug och fikastunden infinner sig.
Det är lite så jag jobbar här hemma, alltid ha något i frysen. Känns tryggt 😉
Ingredienser
deg:
75 g smör
150 g vetemjöl (2,5 dl)
1 nypa(or) flingsalt
0,5 tsk bikarbonat
2 msk kakao
90 g ljust muscovadosocker (1 dl)
1 st ägg
75 g mörk choklad
fyllning:
1,75 dl dulce de leche
75 g mjölkchoklad
1 nypa(or) flingsalt
dekorering:
50 g mörk choklad
4 nypa(or) flingsalt
Instruktioner
Smält smör. Blanda samtligt torra ingredienserna i en bunke, gärna i den för köksassistenten om du har en sådan. Sätt assistenten på lägsta hastighet och häll ner det smälta smöret. Tillsätt ägg och rör på lägsta tills degen precis går ihop. Tillsätt tillslut hackad choklad och rör tills det är jämnt fördelat.
Slå in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter, i frysen. Värm ugnen till 175 grader.
Hacka upp chokladen för fyllningen och smält i intervaller i micron, rör emellanåt så att inte chokladen bränns. När chokladen smält, rör ner Dulce de Leche. Låt svalna till en krämig konsistens.
Dela degen i ca 10 g stora bitar, eller 40 bitar. Rulla till en boll och platta till något, lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i omgångar ca 5-7 minuter i mitten av ugnen. Dra försiktigt över bakplåtspappret med kakorna från plåten till ett galler och låt kallna när de gräddats klart.
Fyll en spritspåse med rundtyll, ca 10 mm stor, eller klicka fyllningen med tesked på hälften av kakorna. Placera den andra hälften ovanpå. Ställ in en stund i kyl så de sätter sig något, ca 15 min.
Smält under tiden den mörka chokladen för dekoration (valfritt). Enklast är att smälta 35 g av chokladen och sedan röra ner resterande (och hackade) 15 g. Då får man en förenklad variant av tempererad choklad.
(Vill du göra en mer kontrollerad temperering värmer du 35 g till 45-50 grader, tillsätter sedan resterande 15 g och kyler ner den (genom att vända runt den med slickepott i skål) till 32 grader.)
Fyll en spritspåse eller använd en tesked och ringla chokladen över kakorna och sprinkla sedan lite flingsalt på. Sätt in i kylen tills chokladen stelnat, vänd sedan kakorna och ringla över resterande choklad med lite flingsalt, om du vill.
Noteringar
Förvara i lufttätt burk i kyl. Går bra att frysa och håller i 3 månader.
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 5-7 min i ugn