Beskrivning
Sötpotatis i dessa muffins ger en maxad saftighet, utan att bidra med smak på det sätt bananer gör. Toppenalternativ alltså för den som tröttnat på att bara använda banan i bakning! Chokladknapparna ger lite knaprighet och dessa muffins är i perfekt storlek när du vill ha något sött efter maten, till kaffet eller som ett lyxigt mellanmål.
Ingredienser
500 g sötpotatis
2 st ägg
1 dl lönnsirap
100 g smält smör
90 g björksocker / sötströ / vanligt strösocker (1dl)
0,5 tsk espressopulver eller kaffepulver
100 g mandelmjöl (2dl)
80 g havremjöl (ca 1,5 dl)
30 g kakao (0,75 dl)
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
150 g chokladknappar + 50 g att dekorera med på toppen innan gräddning
Muffinsformar
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg muffinsformar i plåt.
Börja med att ångkoka tärnad sötpotatis tills mjuk. Det gör du genom att lägga den tärnade sötpotatisen i en finmaskig sil, satt i en stor kastrull med kokande vatten, och lock ovanpå. Det tar ca 15 minuter och det är okej att det är lite motstånd kvar. Det går även att tillaga i ugn, 200 grader ca 15 minuter. Tärna sötpotatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt sötpotatisen svalna något och mixa sedan med ägg, lönnsirap, smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt sötpotatissmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet. Tillsätt chokladknappar, spara några. Rör snabbt ihop.
Fördela smeten jämnt i muffinsplåtarna – strö över sista chokladknapparna.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Låt svalna ca 15 minuter i muffinsplåten och ta sedan ut från plåten och låt kallna på galler.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 20-25 min