Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chokladmuffins med sötpotatis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 55 min
  • Antal: 24 st små 1x

Beskrivning

Sötpotatis i dessa muffins ger en maxad saftighet, utan att bidra med smak på det sätt bananer gör. Toppenalternativ alltså för den som tröttnat på att bara använda banan i bakning! Chokladknapparna ger lite knaprighet och dessa muffins är i perfekt storlek när du vill ha något sött efter maten, till kaffet eller som ett lyxigt mellanmål.


Ingredienser

Skala

500 g sötpotatis

2 st ägg

1 dl lönnsirap

100 g smält smör

90 g björksocker / sötströ / vanligt strösocker (1dl)

0,5 tsk espressopulver eller kaffepulver

100 g mandelmjöl (2dl)

80 g havremjöl (ca 1,5 dl)

30 g kakao (0,75 dl)

1,5 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

150 g chokladknappar + 50 g att dekorera med på toppen innan gräddning

Muffinsformar


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Lägg muffinsformar i plåt.

Börja med att ångkoka tärnad sötpotatis tills mjuk. Det gör du genom att lägga den tärnade sötpotatisen i en finmaskig sil, satt i en stor kastrull med kokande vatten, och lock ovanpå. Det tar ca 15 minuter och det är okej att det är lite motstånd kvar. Det går även att tillaga i ugn, 200 grader ca 15 minuter. Tärna sötpotatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt sötpotatisen svalna något och mixa sedan med ägg, lönnsirap, smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.

Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt sötpotatissmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet. Tillsätt chokladknappar, spara några. Rör snabbt ihop.

Fördela smeten jämnt i muffinsplåtarna – strö över sista chokladknapparna.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Låt svalna ca 15 minuter i muffinsplåten och ta sedan ut från plåten och låt kallna på galler.

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: 20-25 min