Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bönblondie i gjutjärnspanna


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 45 minuter
  • Antal: 1 stor form eller 3-4 små 1x

Beskrivning

En variant på ett av mina tidigare recept – men här bakad i gjutjärnsgryta och dessutom serverad varm med glass och kolasås – JA TACK. Allt gött man tycker om.

Glutenfri, inget strösocker och dessutom äggfri då de vita bönorna ersätter detta. Bli inte skrämd av de vita bönorna, de bidrar med grym fudgey konsistens utan att kakan smakar bönor. Dessutom mycket tuggiga chokladbitar och flingsalt – gott!

Dessutom går det i ett swish att sno ihop dessa. Du mixar i princip allt i en matberedare, häller i form och gräddar.


Ingredienser

Skala

1 förp vita bönor (230 g avrunnen vikt)

1,5 tsk bakpulver

0,5 dl kokosolja

1 dl glutenfri havremjölk (Valios) eller annan valfri mjölk

100 g mandelmjöl (2 dl)

1 msk vaniljextrakt

45 g kokossocker (0,75 dl)

80 g xylitol (1 dl)

0,5 tsk finsalt

1 msk maizena

150 g mörka chokladknappar (spara några att strö över kakan innan gräddning)

2 nypor flingsalt att strö på toppen av kakan innan gräddning

Servera med 

Vaniljglass

Saltkolasås

105 g kokossocker (1,5 dl)

en skvätt vatten, en matsked eller två

45 g smör

50 g grädde (0,5 dl)

1,5 rejäl nypa flingsalt, eller så salt som du vill ha den


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en stor gjutjärnsform med smör, eller 3-4 portionsformar.

Börja med att hälla över bönorna i en sil och skölj. Låt rinna av och häll sedan i en matberedare.

Tillsätt övriga ingredienser (förutom chokladknappar och flingsalt) och mixa till en slät smet.

Tillsätt chokladknapparna (spara ett gäng att strö ovanpå kakan). Vänd ner i smeten med en slickepott tills de är jämnt fördelade i smeten.

Häll över smeten i formen/formarna. Strö över de resterande chokladknapparna och sedan ett par nypor flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kakan är färdig när den är gyllene och gungar något i mitten när du skakar den. Obs! Den ska inte vara rinnig i mitten, men gunga något som sagt.

Servera ljummen med vaniljglass och kolasås, se recept för kolasås nedan.

Kolasås

Smält socker med en skvätt vatten i en panna eller kastrull.

Ta av från värmen och tillsätt smör. Var försiktigt ifall det skvätter, det blir varmt! Rör tills sockret har smält. Rör sedan ner grädde och tillslut flingsalt. Smaka av tills den är så salt du vill ha den.

Häll sedan över i en dressingflaska eller glasflaska och låt svalna.

  • Tid att förbereda: 20 min
  • Tid att laga: 25 min