Beskrivning
Körsbär känns lite som en vattendelare, om man gillar eller ej? I alla fall när det kommer till alla former förutom de färska. Dessa har en ganska snäll smak av körsbär, så är man ett jättefan av smaken skulle jag ha lite Kirsch i kompotten. Frostingen på toppen är gräddig och magisk och chokladen har en djup god smak av choklad.
Ingredienser
Muffins
3 dl gräddfil
0,5 dl mjölk
2 ägg
125 g kokosolja
1 tsk vaniljextrakt
100 g björksocker
170 g havremjöl
40 g kakao – gärna en god variant typ Valrhona
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 tsk espressopulver
Körsbärsfyllning
200 g färska eller tinade frysta körsbär
0,25 dl lönnsirap eller honung (beroende på hur sött du vill ha)
0,25 dl citronsaft (ca 1/2 citron)
2 msk chiafrön
Mascarponefrosting
1 förp mascarpone
90 g sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på nätapotek) eller vanligt florsocker
0,5 tsk vaniljextrakt
2 dl vispgrädde
Färska körsbär till garnering
Mörk choklad till garnering
Instruktioner
Gör så här
Mixa bären slätt och rör ner övriga ingredienser. Låt stå minst 30 min i kylen så hinner chiafröna svälla vilket skapar den rätta konsistensen. Sylten håller ca 1 vecka.
Vispa ihop gräddfil, mjölk, ägg, kokosolja och vaniljextrakt. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min, på 175 grader. Låt kallna helt.
Skär ett hål i varje muffins och fyll med körsbärskompott.
Vispa upp mascarponen litegrann så den blir fluffig. Sikta sedan ner sukrin melis och tillsätt vaniljextrakt och grädde. Vispa till en fast smet. Först känns det som att den blir lösare, men sedan vänder det och den blir fast och fluffig.
Spritsa på muffinsarna och dekorera med hackad mörk choklad och ett färskt körsbär.
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 15-20 min