Saftig och glutenfri rabarberkaka med vaniljkristyr

Hand upp om du tycker rabarber är något av det godaste man kan ha i bakverk? Det måste vara för att den så naturligt balanserar det söta. Glädjen nu att maj är här och alla goda primörer kommer i säsong en efter en! Rabarber brukar jag se som startskottet. Denna kaka är dessutom glutenfri. Och megasaftig!
Skriv ut
Saftig och glutenfri rabarberkaka med vaniljkristyr
- Total tid: 1 h 10 min
- Antal: 16 rutor 1x
Beskrivning
Hand upp om du tycker rabarber är något av det godaste man kan ha i bakverk? Det måste vara för att den så naturligt balanserar det söta. Glädjen nu att maj är här och alla goda primörer kommer i säsong en efter en! Rabarber brukar jag se som startskottet. Denna kaka är dessutom glutenfri. Och megasaftig!
Ingredienser
Kaka
170 g rumsvarmt smör
170 g björksocker
0,5 tsk vaniljpulver
zest från 0,5 citron
30 g citronsaft
3 st rumsvarma ägg
170 g durramjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Topping
300 g rabarber, ca 3 st stjälkar
1,5 msk potatismjöl
1,5 msk sukrin melis (finns att köpa på apotea)
Frosting
45 g sukrin melis
16 g citronsaft
1 krm vaniljpulver
Instruktioner
Börja med att röra smör och socker i en köksmaskin med paddel. Använd rumsvarmt smör och rör ca 8 min på låg- till medelhastighet. Det ska bli en ljust gul och riktigt fluffig smet.
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan citronsaft och -skal och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, den går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda ihop de torra ingredienser i en separat bunke. Vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd tills den precis går ihop, inte mer än så.
Fyll en form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jag använder en kvadratisk som är 24×24 cm stor.
Skölj och skala eventuellt det grövsta på rabarbern. Skiva i cm-stora strimlor. Lägg potatismjöl och florsocker i bunke, rör ihop så det blandas. Vänd sedan ihop med rabarbern. Strö rabarber-skivorna jämt över smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.
Låt kallna i formen innan du lyfter ut den. Rör ihop florsocker, citronsaft och vaniljpulver till en kristyr och ringla över kakan. Skär upp i kvadrater.
Noteringar
Förvara i lufttätt burk – i kyl i en vecka eller frys upp till tre månader.
Kakan är god att äta som den är, men också tillsammans med vaniljkvarg eller vaniljglass. Mums!
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 40 min
Nyckelord: Glutenfri glutenfritt bakaglutenfritt rabarberkaka mandel-ochrabarberkaka hembakat godasterabarberkakan recept godasterabarberkakan rabarber bakamedrabarber
