Jordgubbstårta till midsommar 

Jordgubbstårta till midsommar 
- Antal: 10 bitar
Instruktioner
Limecurd
4 g limezest (ca 2 st)
100 g färskpressad limesaft (ca 4 st)
100 g björksocker (lite drygt 1 dl)
110 g ägg (ca två stora ägg)
10 g majsstärkelse (ca 1 msk)
110 g rumsvarmt smör skuret i tärningar
Pressa limesaft och riv limeskal i en kastrull, addera socker. Låt koka upp under omrörning. Sila bort limeskalen.
Vispa samman ägg i en separat skål och häll över lite av den varma citronvätskan under vispning. Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande citronvätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.
Sjud på medelhög värme under omrörning tills lime curden har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner smöret lite i taget.
Häll över i en skål och låt kallna.
Mandelbotten
3 ägg
135 g björksocker (1,5 dl)
200 g mandelmjöl (3 dl)
2 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
Värm ugnen till 250 grader, över- och undervärme.
Vispa ägg och socker pösigt, ca 3 minuter. Jag använder köksassistent, men går lika bra med elvisp.
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Vänd ner i äggsmeten med slickepott.
Klä en långpanna, 30×40 cm med bakplåtspapper. Smörj kanterna ifall pappret inte täcker helt. Fyll formen med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Pass på, då kakan går snabbt från gyllene till bränd.
Stjälp kakan upp och ner medan kakan fortfarande är varm, och dra försiktigt av bakplåtspappret.
Björksockerlag med lime
35 g vatten
35 g björksocker
10 g limesaft
Häll vatten och björksocker i en kastrull och låt koka upp. Ta av från värmen, låt svalna och addera limesaft.
1 ask färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
Montering
Vispa grädden fluffig och ställ i kylen. Använd en tårting på 18 cm och tryck ut en botten på mandelkakan. Lägg den på botten av ett tårtfat. Kakan är bräcklig så man får vara lite försiktig. Skulle den i värsta fall gå sönder är det inte konstigare än att du kan pussla tillbaka bitarna, det kommer inte synas. Sätt tårtringen runtom, klädd med tårtplast på insidan. Använd en pensel och badda kakan med björksockerlagen.
Fyll sedan en spritspåse med limecurd och spritsa botten i ett jämnt lager, spara ett par cm runtom på kanten. Placera halverade jordgubbar på kanten runtom, med snittytan mot tårtringen (se video om otydligt). Spritsa sedan grädde i gliporna mellan varje jordgubbar och sedan på toppen av jordgubbarna, som en ring runtom.
Lägg sedan tunt skivade jordgubbar i mitten (på limecurd-lagret) – motsvarande ca 5-6 st. Tryck sedan ut en 16 cm rund ring i kakan, och placera denna i mitten av tårtan. Upprepa sedan genom att badda björksockerlag ovanpå och sedan spritsa limecurd över hela botten. Toppa sedan med ytterligare skivade jordgubbar (samma mängd).
Avsluta med att trycka ut en sista 16 cm stor botten, lägg den överst och spritsa sedan grädde. Börja med att spritsa runtom, för att fylla ut eventuella luftfickor, och sedan i ett jämnt lager ovanpå. Kakan mår bra av att få sätta sig lite i kylen (med tårtringen kvar runtom) i alla fall ett par timmar i kyl. Lyft sedan försiktigt av tårtringen, och dra av tårtplasten runtom.
Dekorera som du tycker blir fint med resterande jordgubbar. Sommarens tårta är klar att avnjutas!