Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chokladtårta med pistagefyllning


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Antal: 10-12 bitar 1x

Beskrivning

Saftiga chokladbottnar och däremellan den fluffigaste av pistagefyllningar


Ingredienser

Skala

Pistagefyllning

1 burk (à 400 g) osötad kondenserad mjölk
400 g vit choklad (jag använder en sötad med kokossocker)
180 g pistagesmör
Zest av 1 citron
1 dl grovt hackade salta pistagenötter att toppa med

Chokladbottnar

175 g rumsvarmt smör
1,5 dl lönnsirap
70 g kokossocker (1 dl)
3 st rumsvarma ägg
250 g mandelmjöl (5 dl)
1,5 msk havremjöl

40 g kakao (1 dl)
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 msk bryggkaffepulver

1 dl grovt hackade salta pistagenötter till dekoration


Instruktioner

Häll osötad kondenserad mjölk, grovt hackad choklad och nötsmör i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Ta av från värmen.

Smaka av med citronzest. Blanda väl.

Fyll en form klädd med bakplåtspapper – jag använder en kvadratisk 24×24 cm stor.

Toppa med salta pistagenötter.

Låt stelna i kylen över natten.

Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.

Vispa rumsvarmt smör mjukt och luftigt, ca 3-4 minuter, med elvisp.

Tillsätt lönnsirap och sedan äggen ett i taget, vispa emellan. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ihop med äggsmeten. Det kommer bli en fast smet med det är i sin
ordning!

Fyll två formar, smörade och klädda med bakplåtspapper. Jag använder en rund som är 20 cm stor.

Grädda i mitten av ugnen – ca 20 minuter eller till en sticka är torr när du testar i mitten. Låt bottnarna kallna på galler.

Vispa pistagefyllningen fluffig i en bunke med elvisp. Bred mellan och ovanpå de två chokladbottnarna.

Strö grovt hackade salta pistagenötter ovanpå.