Beskrivning
Saftiga chokladbottnar och däremellan den fluffigaste av pistagefyllningar
Ingredienser
Pistagefyllning
1 burk (à 400 g) osötad kondenserad mjölk
400 g vit choklad (jag använder en sötad med kokossocker)
180 g pistagesmör
Zest av 1 citron
1 dl grovt hackade salta pistagenötter att toppa med
Chokladbottnar
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl lönnsirap
70 g kokossocker (1 dl)
3 st rumsvarma ägg
250 g mandelmjöl (5 dl)
1,5 msk havremjöl
40 g kakao (1 dl)
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 msk bryggkaffepulver
1 dl grovt hackade salta pistagenötter till dekoration
Instruktioner
Häll osötad kondenserad mjölk, grovt hackad choklad och nötsmör i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Ta av från värmen.
Smaka av med citronzest. Blanda väl.
Fyll en form klädd med bakplåtspapper – jag använder en kvadratisk 24×24 cm stor.
Toppa med salta pistagenötter.
Låt stelna i kylen över natten.
Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
Vispa rumsvarmt smör mjukt och luftigt, ca 3-4 minuter, med elvisp.
Tillsätt lönnsirap och sedan äggen ett i taget, vispa emellan. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ihop med äggsmeten. Det kommer bli en fast smet med det är i sin
ordning!
Fyll två formar, smörade och klädda med bakplåtspapper. Jag använder en rund som är 20 cm stor.
Grädda i mitten av ugnen – ca 20 minuter eller till en sticka är torr när du testar i mitten. Låt bottnarna kallna på galler.
Vispa pistagefyllningen fluffig i en bunke med elvisp. Bred mellan och ovanpå de två chokladbottnarna.
Strö grovt hackade salta pistagenötter ovanpå.