Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Brookies (brownie-cookies) – utan gluten


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 1 h 15 min + tid att kallna
  • Antal: 16 1x

Beskrivning

Blir det bättre än att kombinera brownies med chocolate chip cookies? Jag tror inte det… men låter dig prova och avgöra själv 😉 


Ingredienser

Skala

1 förp svarta bönor (230 g avrunnen vikt)

1,5 tsk bakpulver

0,5 dl kokosolja

1 dl mjölk, vanlig eller växtbaserad

100 g mandelmjöl

1 msk vaniljextrakt

55 g kokossocker (0,75 dl)

80 g björksocker (1 dl)

0,5 tsk finsalt

1 msk maizena

2 msk kakao

1 tsk espressopulver

Kakdeg 

90 g smör

90 g kokossocker (ca 1,5 dl)

1 ägg

180 g (glutenfritt) havremjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk maizena

150 g mörk choklad 70 %


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper – ca 24×24 cm stor. 

Börja med att hälla över bönorna i en sil och skölj. Låt rinna av och häll sedan i en matberedare.

Tillsätt övriga ingredienser (förutom chokladknappar och flingsalt) och mixa till en slät smet.

Tillsätt chokladknapparna. Vänd ner i smeten med en slickepott tills de är jämnt fördelade i smeten.

Häll över smeten i den bakplåtspappers-klädda formen. Strö över ett par nypor flingsalt.

Gör sedan kakdegen. Rör ihop smält smör och socker. Rör ner ägget för hand. Rör ner de torra ingredienserna. Vänd sist ner 100 g av chokladknapparna. Rör ihop tills det precis blir en jämn smet. Kyl degen 10 minuter så blir den lättare att hantera. 

Fördela kakdegen över brownien, lämna lite luckor här och var så brownien syns igenom. Strö resterande chokladknappar över och ett par nypor flingsalt. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Kakan är färdig när den gungar något i mitten när du skakar den. Obs! Den ska inte vara rinnig i mitten, men gunga något som sagt.

Låt kakan vila på galler i ca 1 h innan du lyfter ut den ur formen, så håller den ihop när du lyfter ut den.

Låt kallna helt innan du skär upp den för snygga bitar (allra helst i kylen över natten)

 

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: 45 min